Koolitusartiklid

Kasutusjuhendid

Kasulik lugemine

Siin hakkame avaldama erinevaid huvitavaid retsepte. Osad kirjutistest on loetavad kõigile, teine osa vaid registreeritud kasutajatele. Registreeritud kasutaja on inimene, kes on ennast registreerinud uudiskirja saajaks. Neile pakume mitmeid lisaväärtusi:

- lugeda informatiivseid ja kasulikke artikleid, mida lisandub siia järjest juurde
- vaadata kasutusjuhendeid ja - videoid
- soovi korral küsida otse kodulehelt hinnapakkumisi
- registreerunud kasutajat hoiame me kursis ka sooduspakkumistega informeerides neid enne teisi ka piiratud soodustustest.

Viimased artikklid

  • Täiesti teistsugune pizza

    Traditsiooniliselt oleme harjunud sööma pizzat, millel peal tomatipasta, juust või sink. Samas on pizzat võimalik ka hoopis teisiti teha. Siin on ük sretsept, kus pizzapõhjale pannakse peale mett, ricotta juustu ning seedermänni pähkleid (seemneid).

    Vaadake videot ja proovige järgi. Nagu näha pole see üldse keeruline, kuid annab kindlasti huvitava maitsekogemuse
     

    Loe edasi

  • Pizzataigna retsept

    Pizzataigna valmistamiseks on olemas väga palju erinevaid retsepte. Kui jälgida itaallaste juhtnööre ja teha taigen nii, nagu originaalis õigeks peetakse, siis võtab kergitamine aega kokku ligi 24 tundi. Ehk siis soovides järgmisel päeval külalisi kostitada tuleks päev ette mõelda. Samas oleme me ise messidel teinud ka natuke rohkema pärmiga taigent ja kergitanud seda soojemas ning lühendanud ooteaja sellega tunni - pooleteise peale. Oleme proovinud ka Tartu Milli valmis Pitsajahu, mille nö "kergitamise" aeg on kõigest loetud minutid ning ka sellega saavutanud hea lõpptulemuse.

    Toome siia allapoole originaalretsepti, mis vältab kauem, kuid mille lõpptulemus on ka ootamist väärt.

    800 gr 00 markeeringuga jahu
    200 gr tavalist jahu
    3 gr kuivpärmi
    600 cl vett
    20 gr soola
    20 cl õli

    Alustuseks tuleb segada omavahel kaks erinevat jahu ning pärm. Peale korrralikku läbisegamist lisatakse vesi ning sõtkutakse tainas korralikult läbi. Seejärel sool ning lõpuks õli. Esialgselt sõtkutakse tainast nõu sees, kuid parima tulemuse saavutamiseks on soovitav ta hiljem nõust välja võtta ja laual lõplikult läbi sõtkuda.
    Seejärel pannakse taigen kinnisesse nõusse ja sellega  ca 12 tunniks külmikusse.
    Nimetatud aja möödumisel võetakse taigen külmikust ja tükeldatakse ca 225 grammisteks pallikesteks, mis omakorda läbi muljutakse. Ja taas pannakse pallid kerkima.

    Eelpool kirjeldatu ilmestamiseks on olemas ka päris hea video.
     




     

    Loe edasi

  • Pizza küpsetamine tulega ahjus on väga lihte

    Elava tulega ahjus pizza küpsetamine on väga lihtne ning pizza valmib tõeliselt kiiresti.  Kui võrrelda koduses elektriahjus tehtavat pizzat elava tulega pizzaahjus tehtavaga, siis oleks tegemist nagu kahe täiesti erineva toiduga. Elektriahjus on peamiseks probleemiks asjaolu, et tehes pizza õhukese põhjaga kipub see metallplaadil ära kuivama ja küpsiseks muutuma. Tavapäraselt armastavad inimesed seetõttu teha põhja natuke paksema. Paksema põhjaga pizza muutub aga küpsetamisel saiaseks ning meenutab pigem lahtist pirukat. Kui kasutada elektriahjus spetsiaalset pizzakivi, on võimalik saavutada märksa parem tulemus, kuid siiski jääb pizza ideaalist üsna kaugele. Peamiseks põhjuseks temperatuur.

    Elava tulega pizzaahi köetakse alguses ca. 400 kraadini. See on saavutatav ca. 15 - 20 minutiga. Alguses  paikneb tuli ahju keskel. Tule kuumus kuumutab ka ahju põhjas oleva kivi ligi 400 kraadi peale. Seejärel lükatakse tuli  ahju ühte serva. Ahju põhi jahtub mõnevõrra ning samuti leegi vähenedes jahtub ka ahju temperatuur. Pizza küpsetamiseks on sobivaim temperatuur 350 - 380 kraadi. Kui nüüd teha õhukese põhjaga pizza ning asetada see sedavõrd kuumale kivile, siis toimub pizza küpsemine väga kiiresti. Oivaline lõpptulemus johtubki sellest, et õhukese põhjaga pizza põhi kerkib kuuma ja poorse kivi peal ning ei kuiva. Seetõttu tuleb pizza põhi ühest küljest rabe, teisalt aga piisavalt pehme, et hammast ei murra. Ahjus olev leek annab pizzakattele juurde mõnuse tule ja söe hõngu. Valmimine toimub sedavõrd kiiresti, et ka pizzakate ei jõua kuivada.  Ku nüüd mõelda eelpool kirjeldatu peale, siis ongi arusaadav, miks koduse elektriahjuga pole võimalik saavutada sama tulemust.

    Oleme andnud  proovida tulega tehtud ahjus valmistatud pizzasid ka klientidele, kellel on kodus Tulikivi tüüpi küttekolle, millel on eraldi küpsetuskolle. Ka sellise ahjuga ei saavuta sama tulemust, nagu tulega pizzaahjuga. Põhjused jällegi samad - erinevus on kivipõhjas, temperatuuris ja elava tule hõngus.  Kui pagaritoodetele üldiselt sobib küpsetamine ilma tuleta koldes rohkem, siis pizza vajab just tule särtsakust.

    Asetades pizza tulega ahju on vaja teda küpsetamise ajal mõned korrrad ümber keerata, et tulele lähemal ja kaugemal olevad pizza küljed küpseks samaväärselt. Iseeensest on see kõik väg alihtne ning juba esimestel küpsetamistel tuleb kõik hästi välja.
    Allolev video on selles osas hästi hea, et selles on nö. reaalajas näha kogu küpsemisprotsess. Loomulikult saab selle video järgi õppida ka tainast keerutama :)
     

    Loe edasi

  • Ülevaatlik video elava tulega pizzaahju võimalustest

    Elava tulega pizzaahi võimaldab valmistada väga erinevaid tooteid. Selleks, et saada ettekujutust ning ideid on soovitav vaadata läbi järgnev videolõik:
     

    Loe edasi

  • Võrdleme eri pliitide kasutuskulusid

    Kindlasti on paljud olnud olukorras, kus nad ostes uut pliiti ei suuda kindlalt otsustada, kas eelistada elektri- või gaasipliiti või otsustada hoopis induktsioonpliidi kasuks.  Kõigil nimetatud pliitidel on omi eeliseid, aga ka kahjuks puuduseid. Kindlasti on enamus inimestest kuulnud jutte, et gaas on odav ning seetõttu tasuks eelistada näiteks gaasipliiti elektriga töötavale. Samuti räägitakse, et kõige säästlikum on hoopis induktsioonpliit. Kuidas aga on seis tegelikult? Kui suur on ühte või teist pliiti eelistades tegelik võit?  Kas tegelikult on üldse võitu, kui võrrelda ostuhindasid? Selleks, et saada küsimustele vastuseid korraldasime Tallinna Tehnikaülikooli laboris rea katseid. Abiks nende läbiviimisel olid TTÜ magistriõppes õppivad üliõpilased. Võrdlesime nelja erinevat võimalust:

    1. gaasipliit
    2. induktsioonpliit
    3. valumalmist plaadiga elektripliit külma plaadiga
    4. sama pliit kuuma plaadiga

    Loe edasi